Kupované a vlastnoručně vyrobené boilies: nejoblíbenější směsi

04.10.2017 Recenze
Kupované a vlastnoručně vyrobené boilies: nejoblíbenější směsi
Sortiment rybářských potřeb je nesmírně široký, což se týká i nabídky boilies - velmi oblíbené nástrahy na ryby. Zakoupit již hotové boilies je samozřejmě nejjednodušší, ovšem mnoho nadšených rybářů upřednostňuje vlastnoručně vyrobené, léty prověřené boilies. V takovém případě má totiž rybář dokonalý přehled o jeho složení.

Obsah článku

I v domácích podmínkách lze připravit velmi kvalitní boilies a přitom výrazně ušetřit. Nabízí se několik možností. První alternativou je použití již připravené směsi určené na výrobu boilies a smíchat ji s dalšími potřebnými surovinami. Druhou možnost představuje výroba boilies z vlastní směsi. V obou případech je vhodnější začít s menší dávkou a nejdříve si ověřit, zda bude výsledek odpovídat představám.

Výroba boilies z hotové směsi

Základní směs na boilies je třeba doplnit o několik surovin, které ji obohatí co do chuti, ale i do výživové hodnoty. Nejčastěji se jedná o aminokomplex, v podstatě tedy směs aminokyselin, vitaminů a dalších látek. Na výběr se nabízí mnoho příchutí. Pro ještě výraznější chuť lze použít esenci, která by se samozřejmě měla hodit ke zvolené příchuti aminokomplexu. Samotná výroba není nijak příliš složitá.

Nejprve do vhodné nádoby rozklepněte vejce (1 vejce na 100 g suché směsi). Vejce důkladně rozšlehejte a přidat můžete i barvivo. Poté pomalu vmíchejte aminokomplex, esenci a pečlivě pak ještě polovinu suché směsi. Těsto nechejte krátce odležet a poté zapracujte zbytek suché směsi. Výsledné těsto nechte půl hodiny odpočinout. Následně směs zpracujte na vále a s pomocí rollbalu tvarujte malé kuličky. Vytvarované boilies nasypte po částech do vroucí vody. Délka vaření závisí na velikosti kuliček, povětšinou stačí 2 minuty. Uvařené a okapané boilies necháme nejméně dva dny usušit. Boilies skladujte v sáčcích nebo dózách bez přístupu vzduchu. V mrazáku vydrží po několik měsíců.

Výroba boilies z vlastní směsi

Základem pro výrobu boilies je moučka s velmi koncentrovanou chutí i aromatem. Nejčastěji používané jsou rybí moučky, které obsahují velmi atraktivní látky, jež z boilies činí velmi účinnou nástrahu plnou výživných látek a vitamínů. Konkrétně se většinou jedná o moučky pocházející z mořských živočichů. Vysokou kvalitou vyniká lososová nebo huňáčková moučka. 

Čím dál oblíbenější je také velmi aromatická garnátová moučka a opomenout nelze ani výživnou sardinkovou moučku. Chybět nemůže samozřejmě pojivo v podobě glutenu nebo krupice. Úspěch nástrahy zvyšují také další doplňkové suroviny, například mořské řasy, betain apod. Směs je nutné ochutit esencemi, sladidly nebo oleji podle toho, zda má být výsledkem masové, či naopak ovocné boilies. Postup výroby je podobný jako v předchozím případě.

Základní recept na ovocné boilies:

120 g sójové mouky
60 g krupice
60 g kaseinu
60 g glutenu
60 g kaseinátu sodného
120 g laktalbuminu

Tuto směs je vhodné ochutit sladkou esencí a sladidlem.

Základní recept na masové boilies:

60 g rybí moučky
120 g krupice
60 g kaseinu
60 g masové směsi
30 g belachanu
30 g játrového enzymu

Tuto směs lze ještě ochutit lososovým olejem nebo naopak sladidlem.

Vytvoření vlastní směsi na boilies je jakýsi druh alchymie, která vyžaduje značnou trpělivost. V případě boilies je zásadní nejen výsledná chuť, ale podstatnou roli hraje také jejich velikost, rychlost rozpouštění, tvrdost a v neposlední řadě i barva. Nesmírně důležité je dbát na rovnováhu jednotlivých ingrediencí.

Diskuze

Téma zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

Odběr novinek